Hyppää sisältöön

TAIDEMAALARI VILJO HURMEEN SÄÄTIÖN TALLETUSKOKOELMA

Taidemaalari Viljo Hurmeen säätiö on tallettanut Salon taidemuseoon suuren osan omistamistaan Viljo Hurmeen teoksista. Lisäksi Hurmeen säätiö kartuttaa taidekokoelmaansa ostoin, jotka tehdään nuorilta taiteilijoilta. Säätiön teoksia on sijoitettu runsaasti kaupungin eri toimipisteisiin. Museokaupan valikoimiin kuuluu Hurmeesta kertova julkaisu ja postikortteja. Taidemuseolla on myös lainattava pienoisnäyttely Viljo Hurmeen työnkuvista.

Viljo Hurme lahjoitti 1982 perustetulle nimeään kantavalle säätiölle yli 500 maalaustaan. Säätiölle testamentattu taiteilijakoti Muurlassa avasi ovensa Hurmeen taiteen ystäville kesäkuussa 1987. Tiedustelut: säätiön asiamies Karoliina Erkintalo 044-547 3318.

Viljo Hurme (1893-1987)

Viljo Hurmeen taiteilijanura oli harvinaisen pitkä ja tuottelias. Viimeistään 16-vuotiaasta lähtien aloitettuaan taideopinnot, hän maalasi päivittäin ja omien sanojensa mukaisesti taulun päivässä. Viimeisen työnsä hän sai valmiiksi 94-vuotiaana kesäkuussa 1987 neljä päivää ennen kuolemaansa. Hurmeen siveltimen jäljiltä syntyi lähes 80-vuotisen uran aikana tuhansia maalauksia.

Hurme tunnetaan parhaiten 1920- ja 30-luvun akvarelleistaan. Maaseudun ihmiset työssä, pienet tuokiokuvat, elävät kylämaisemat ja muotokuvat kertovat akvarellitekniikan hallinnasta ja tunneherkkyydestä. 1930-luvulla Hurme tarttui öljyväreihin ja hänestä kehittyi varsin suosittu muotokuvamaalari. 1950-luvun tuotanto käsittää intiimejä sisäkuvia ja asetelmia kunnes 1960-luvulla taiteilijan ilmaisu muuttui esittävän taiteen rajamailla liikkuvaan ilmaisuun.

Kuvassa Viljo Hurmeen omakuva vuodelta 1936