Hyppää sisältöön

15.5.-5.9.2021 AITO VAI EI?
Taideteoksen alkuperän lähteillä

Salon taidemuseon näyttely Aito vai ei? esittelee monipuolisen sekä vanhempaa että nykytaidetta käsittävän kokonaisuuden, joka herättää kysymyksiä taideteoksen aitouden olemuksesta ja merkityksestä, sekä visuaalisesti tarjoaa uusia ja kiinnostavia näkökulmia Suomen taidehistoriaan. Näyttely käsittelee taideteosten alkuperää aitojen, väärennösten sekä näiden väliselle taiteen kentälle jäävää teosten monikirjoa erilaisine kopioineen, jäljennöksineen, pastisseineen, parafraaseineen tai replikoineen.

Taistelevat metsot, sarjasta RAHAA, Ö-ryhmä

Ö-ryhmä, Taistelevat Metsot sarjasta RAHAA
@kuva Harri Larjosto

Taide ei synny tyhjästä, vaan perustuu aina jollain tavalla aiempaan traditioon. Kaikki kopiot eivät myöskään ole väärennöksiä, eikä matkiminen ole pelkkää jäljentämistä. Länsimaisen taiteen historiaan kuuluu koko joukko tunnettuja taideteoksia, joiden kopiointi on ollut osa taidekoulutusta. Harjoitustöinään tekemiensä kopioiden lisäksi taiteilijat ovat kopioineet itseään, toistaneet samoja hahmoja, yksityiskohtia, tai kokonaisia aiheita. Taiteilijat ovat aina ottaneet vaikutteita toisiltaan. He ovat lainanneet aiheita, tarkastelleet niitä uudesta näkökulmasta ja siirtäneet omaan aikaansa. Kertoneet uudelleen vanhoja Kalevalan tarinoita, ottaneet kantaa poliittisesti ja yhteiskunnallisesti – tuoneet uusia ulottuvuuksia aiheen käsittelyyn.

Kopiointi tai lainaaminen ei ole tavatonta eikä luvatonta, jollei sitä tehdä huijaustarkoituksessa. Kopiot, replikat, reproduktiot ja pastissit eivät ole väärennöksiä, mutta aidon ja väärennöksen rajaa voidaan usein pohtia – aito vai ei? Näyttelyn teokset on lainattu suomalaisista yksityisistä ja julkisista kokoelmista sekä Poliisimuseon väärennöskokoelmasta. Näyttelyn yhteydessä ei järjestetä yleisöavajaisia, mutta näyttelyn avaa verkossa Ruotsin kansallismuseon pääjohtaja, FT Susanna Pettersson. Voit kuunnella avaussanat tämän linkin takaa.

Näyttelyn taiteilijat ovat Sirpa Alalääkkölä, Gunnar Berndtson, Birger Carlstedt, Robert Wilhelm Ekman, Magnus Enckell, Ismo Hölttö, Ulla Jokisalo, Eero Järnefelt, Anne Koskinen, Harro Koskinen, Markku Laakso, Ilkka Lammi, Nikolai Lehto, Jani Leinonen, Robert Lucander, Jussi Mäntynen, Aurora Reinhard, Topi Ruotsalainen, Tyko Sallinen, Santeri Salokivi, Helene Schjerfbeck, Ida Silfverberg, Hugo Simberg, Venny Soldan-Brofeldt, Kaj Stenvall, Johan Henrik Strömer, Reidar Särestöniemi, Victor Westerholm sekä Ö-ryhmä.

KUUNTELE VALIKOIDUT ÄÄNIOPASTUKSET:

Aurora Reinhard, Marttyyri, 2019

Birger Carlstedtin maalauksista

Ilkka Lammi, Kesävaikutelma, 2000

Ilkka Lammi, Somerikko, 1998

Kaarle herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista

Nikolai Lehto väärentäjien kohteena

Tyko Sallinen, Kaksi poikaa, 1916

Valtion kopiokokoelma

Victor Westerholmin Syksy 1884