NÄE JA KOE
Lisätietoja aukioloajoista täältä.
6.5.–10.9.2023 Gertrude Bell ja Meeri Koutaniemi:
Kätketty vapaus – Hidden Freedom
Brittiläisen arkeologin, tutkimusmatkailijan ja vakoojan Gertrude Bellin (1868–1926) ja valokuvaaja, kuvajournalisti Meeri Koutaniemen (s. 1987) maailmat kohtaavat valokuvanäyttelyssä Hidden Freedom – Kätketty vapaus. Näyttely on aikamatka menneeseen ja samalla katsaus nykyhetkeen. Teoksissa avautuu kahden kuvaajan tekemä dokumentaatio samoissa maissa kahtena eri aikakautena ja kerrostuu kymmenen eri maan tapahtumat, maisemat sekä murrokset, niin Lähi-Idässä kuin Aasiassa. Molempien naisten näkökulmana on ollut havainnoida tavallisia ihmisiä ja paikallista elämänpiiriä, sadan vuoden etäisyydellä toisistaan. Kuvia katsoessa kysymys kuuluu, mikä vuosikymmenten aikana on muuttunut?
Näyttelyssä ainutlaatuista on kahden naisen visio maailmasta aikana, jolloin naisena yksin työskentely on ollut ja on edelleen harvinaista. Kokonaisuus pyrkii luomaan niin ajallisen kuin sosiopoliittisen jännitteen kuvaajien materiaalien välille. Bell ja Koutaniemi avaavat oven näkemäänsä maailmaan, mutta myös omaan henkiseen mielenmaisemaansa.
Näyttelyn osatuottajana on toiminut Kuopion VB-keskus, jossa aihetta esiteltiin kesällä 2020. Salossa kokonaisuus jatkuu laajasti uusien vedosten ja tekstiaineiston myötä.
Kuvat:
Meeri Koutaniemi, Iran, 2019; Gertrude Bell, March 1903, Mandalay, Burma (Myanmar), GB/3/2/3/143, Gertrude Bell Archive, Newcastle University.
Pääsylipun hintaan sisältyvä yleisöopastus on sunnuntaisin kello 14. Tervetuloa!
Galleria Sivuraide: 6.5.–10.9.2023
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen:
101 kaikkien puolesta
Samaan aikaan Bellin ja Koutaniemen valokuvanäyttelyn rinnalla nähdään Galleria Sivuraiteella Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen vuorovaikutteinen videoinstallaatio 101 kaikkien puolesta. Teos pyrkii ymmärtämään, miksi ajattelemme niin kuin ajattelemme. Teos suuntaa katseen tilastojen ihmisiin ja inhimillisiin tarinoihin heidän mielipiteidensä takana.
Teoksen 100 henkilöä muodostavat tilastollisen poikkileikkauksen Suomen väestöstä sukupuolensa, ikänsä, maakuntansa, koulutus- ja tulotasonsa, taustamaansa ja äidinkielensä perusteella. Vuonna 2015 taiteilijat vierailivat heidän luonaan ympäri Suomea ja haastattelivat henkilöitä heidän suhteestaan kolmeenkymmeneen mielipiteitä jakavaan teemaan. Haastateltavat yrittivät tunnistaa niitä kokemuksia ja vaikutteita, jotka ovat muovanneet heidän mielipiteitään.
Teoksen ensiesityksestä on nyt kahdeksan vuotta, mutta teoksen teemat ovat edelleen hyvin ajankohtaisia ja synnyttävät aktiivista keskustelua.
Kuva: taiteilijat
TILAA UUTISKIRJEEMME tämän linkin takaa
MUSEOKAUPPA
Museokauppamme on avoinna museon ollessa auki.
TILAVUOKRAUS
Museon tiloja kuten kahvila-kokoustilaa tai näyttelysaleja voi myös varata ja vuokrata. Tiedustelut veturitalli@salo.fi, puh. 02 7784892. Tämän linkin takaa löydät tilavuokraushinnaston
MUSEORAKENNUS
Salon taidemuseo toimii vanhassa, yli 100-vuotiaassa veturitallissa, joka on käynyt historiansa aikana läpi useita laajennusvaiheita. Veturitallin vanhin osa rakennettiin rautatiearkkitehti Knut Nylanderin piirustusten mukaan vuosina 1898–1899. Paloturvallisuuden vuoksi veturien huoltorakennus tehtiin tiilestä ja sijoitettiin etäälle muista rakennuksista. Rakennuksen tyylipiirteet kertovat uusrenessanssin ihanteista. Monet yksityiskohdat muistuttavat edelleen rakennuksen aiemmista toiminnoista. Pilttuiden suurten ulko-ovien saranat ovat paikallaan, samoin kuin kaksi savupiippua, joilla poistettiin höyryveturien savu. Vanha tiilinen osa palvelee nykyisin taidemuseon näyttelysaleina ja uudisosassa sijaitsevat mm. toimisto- ja työtilat.
HÖYRYVETURI
Taidemuseon sisäpihalla kääntyvässä venkipöydässä seisoo veturi. Veturi hankittiin museon avajaisvuonna Haapamäen Veturipuistosta. “Kana”-tyypin veturin kunnostamisen suoritti Haapamäen Museoveturiyhdistys. Veturi on vuodelta 1921 ja se on ollut liikenteessä vuoteen 1970 saakka. Lempinimensä se on saanut tyypilleen ominaisen “nokkivan” kulkutavan johdosta.