Hyppää sisältöön

Überhund -
Taiteen kiehtovat koirat
24.9.2022-8.1.2023

NÄE JA KOE

Syksyn näyttelyt ovat avoinna 24.9.2022-8.1.2023.

Lemmikkejä ei teosturvallisuuden vuoksi saa tuoda näyttelysaleihin, mutta avustajakoirat työtehtävissään ovat tervetulleita.

ÜBERHUND – Taiteen kiehtovat koirat, 24.9.2022-8.1.2023

Yksi tunnetuimmista sanonnoista maailmassa lienee ”Koira on ihmisen paras ystävä”. Yhteiselomme ajan koira on toiminut paitsi ihmisen kumppanina ja työtoverina, myös muusana ja tekojemme inspiraationa. Salon taidemuseo Veturitallin näyttely Überhund – Taiteen kiehtovat koirat kertoo suhteemme ainutlaatuisuudesta.

Näyttelyn vanhimmat mukana olevat esineet ovat mayakulttuurin ajoille sijoittuvat pienoisveistokset, sekä Kiinan Han-dynastian aikainen Terrakottakoira. Uusimmat teokset ovat valmistuneet näyttelyyn tänä kesänä. Kaikkiaan kokonaisuudessa on mukana yli sata teosta noin 50 taiteilijalta. Teokset ovat lainassa suomalaisista julkisista kokoelmista, museoista, gallerioista, säätiöistä ja yksityisiltä omistajilta. Näyttely on laajin koiria esittävän taiteen kokonaisuus mitä Suomessa on koskaan nähty ja sen on kuratoinut museonjohtaja Susanna Luojus.

Salon taidemuseon jälkeen näyttelykokonaisuus jatkaa kiertoaan keväällä 2023 valituin sisällöin Kouvolan, Jyväskylän, Mikkelin ja Kuopion taidemuseoihin.

Kuvassa teos Birger Carlstedt: Nainen ja koira, 1937, öljy kankaalle, 73 x 60 cm, Föreningen Konstsamfundetin kokoelmat / Amos Rex. Kuva: Stella Ojala / Amos Rex


Pääsylipun hintaan sisältyvä opastus on sunnuntaisin kello 14. Tervetuloa!

Näyttelyn teoksiin liittyviä ääniopasteita voit kuunnella täältä.


Julkaisu: ÜBERHUND – Taiteen kiehtovat koirat

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy näyttelyn nimeä kantava, runsaasti kuvitettu julkaisu. Kirja tuo esille taustoja ja näkökulmia koirista kuvataiteessa. Lue lisää täältä

Galleria Sivuraide /
Videoteos, Pilvi Takala: The Stroker
, 24.9.2022-8.1.2023

Samaan aikaan Überhund-näyttelyn rinnalla esitetään galleria Sivuraiteessa taiteilija Pilvi Takalan videoteos The Stroker. Teos pohjautuu Takalan kahden viikon mittaiseen soluttautumiseen Second Home-nimiseen trendikkääseen itälontoolaiseen yhteisölliseen työtilaan. Rupeaman aikana Takala esiintyi työtilan palkkaamana hyvinvointiammattilaisena, jonka uraauurtava yhtiö Personnel Touch tarjosi työpaikoille kosketuspalveluita. Ihmiset reagoivat kosketukseen hyvin eritavoin.

Taiteilija Pilvi Takala (s. 1981) elää ja työskentelee Berliinin ja Helsingin välillä. Hänen videoteoksensa pohjaavat performatiivisiin interventioihin, joissa hän tutkii valittuja yhteisöjä käsitelläkseen yhteiskunnallisia rakenteita. Teoksissa kyseenalaistetaan käyttäytymisemme norminmukaisia sääntöjä ja totuuksia eri yhteyksissä. Hänen teoksensa osoittavat, että sosiaalisen tilanteen piilevistä säännöistä pääsee usein perille vain häiritsemällä tilannetta.

Kuva: Pilvi Takala & AV-arkki

TILAA UUTISKIRJEEMME tämän linkin takaa

MUSEOKAUPPA

Museokauppamme on avoinna museon ollessa auki.

TILAVUOKRAUS

Museon tiloja kuten kahvila-kokoustilaa tai näyttelysaleja voi myös varata ja vuokrata. Tiedustelut veturitalli@salo.fi, puh. 02 7784892. Tämän linkin takaa löydät  tilavuokraushinnaston

MUSEORAKENNUS

Salon taidemuseo toimii vanhassa, yli 100-vuotiaassa veturitallissa, joka on käynyt historiansa aikana läpi useita laajennusvaiheita. Veturitallin vanhin osa rakennettiin rautatiearkkitehti Knut Nylanderin piirustusten mukaan vuosina 1898-1899. Paloturvallisuuden vuoksi veturien huoltorakennus tehtiin tiilestä ja sijoitettiin etäälle muista rakennuksista. Rakennuksen tyylipiirteet kertovat uusrenessanssin ihanteista. Monet yksityiskohdat muistuttavat edelleen rakennuksen aiemmista toiminnoista. Pilttuiden suurten ulko-ovien saranat ovat paikallaan, samoin kuin kaksi savupiippua, joilla poistettiin höyryveturien savu. Vanha tiilinen osa palvelee nykyisin taidemuseon näyttelysaleina ja uudisosassa sijaitsevat mm. toimisto- ja työtilat.

HÖYRYVETURI

Taidemuseon sisäpihalla kääntyvässä venkipöydässä seisoo veturi. Veturi hankittiin museon avajaisvuonna Haapamäen Veturipuistosta. “Kana”-tyypin veturin kunnostamisen suoritti Haapamäen Museoveturiyhdistys. Veturi on vuodelta 1921 ja se on ollut liikenteessä vuoteen 1970 saakka. Lempinimensä se on saanut tyypilleen ominaisen “nokkivan” kulkutavan johdosta.