Hyppää sisältöön

Veturitallin kesän 2022 näyttelyt

NÄE JA KOE

Kesän näyttelyt ovat avoinna 14.5.4.9.2022.

HC BERG 14.5.-4.9.2022

Kuvataiteilija Hans-Christian Berg (s. 1971) on tullut tunnetuksi teoksista, jotka tekevät näkyväksi optisia ilmiöitä. Kesän näyttely HC BERG vie katsojan taiteen peruskysymyksen äärelle: miksi näemme niin kuin näemme? Teokset ovat teknisesti vaativia ja viimeisteltyjä, Berg pyrkii teoksissaan esteettiseen virheettömyyteen. Hän käyttää monipuolisia materiaaleja leikaten laserilla terästä ja akryyliä, yhdistäen puhallettua lasia, keramiikkaa tai valmiita muovielementtejä. Myös valo on osa teoksia ja näyttelyn kokonaisuutta.

Veturitallin pääsalit täyttyvät töistä, joista suurinta osaa ei ennen ole esitelty näyttelyissä. Valtaosa teoksista on taiteilijan omistuksessa, mutta mukana on lainoja myös muista suomalaisista taidemuseoista.

Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2007 nimetty kansainvälisesti työskentelevä HC Berg on valmistunut vuonna 2002 Taideteollisesta korkeakoulusta muotoilusuunnittelijaksi keraamisen taiteen ja lasitaiteen linjalta sekä Suomen Kuvataideakatemiasta. Bergin teoksia on esitelty useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Hänen teoksiaan kuuluu merkittäviin suomalaisiin ja kansainvälisiin taidekokoelmiin. Taiteilija asuu ja työskentelee Inkoossa.

Teoskuva: HC Berg, Color space – Sand yellow medium / Yellow imploding center, 2014, Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma, Rovaniemen taidemuseo. Kuva: Arto Liiti

Galleria Sivuraide /
Laura Laine: Egg, Sugar ja Pink Flora
14.5.-4.9.2022

Laura Laine (s. 1983) on tunnettu menestyneenä kuvittajana Suomessa ja kansainvälisesti, mutta on vuodesta 2014 lähtien työskennellyt myös lasin parissa. Ensiesiintyminen lasin kanssa oli kutsuttuna taiteilijana Hollannin kansallisessa lasimuseossa, minkä jälkeen Laineen lasiteoksia on ollut esillä Designmuseossa ja muutamissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä. Ilmeikkäät, mielikuvitukselliset rakennelmat ovat kuin lasisia avaruusraketteja laukaisualustalla, syvänmeren koralleja tai piikkipäisiä pokaaleja.

Runsaus vie tulkinnan helposti barokkiin ja rokokoohon. Samoin Laineen käyttämät keinot tuovat mieleen pop-taiteen maailman, mutta sävy teoksissa on näitä herkempi ja keimailevampi. Laine on kiinnostunut väreistä, maalauksellisuudesta ja lasin hulluistakin mahdollisuuksista. Vapaasti puhalletut lasiteokset ovat syntyneet Laineen piirustuspöydällä ja tšekkiläiset lasinpuhaltajamestarit Emil Kovac sekä Robert Lenner ovat puhaltaneet teokset Nuutajärvellä yhteistyössä taiteilijan kanssa.

Laura Laine on opiskellut vaatesuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa (nykyinen Aalto-yliopisto) ja valmistunut taiteen kandidaatiksi. Hänen piirustuksiaan ja kuvituksiaan on nähty kansainvälisten lehtien sivuilla ja muotimerkkien kampanjoissa. Tällä hetkellä taiteilija työskentelee pääasiassa oman taiteellisen tuotantonsa parissa ja piirustuksiin painottuvia näyttelyitä nähdään muun muassa Yhdysvalloissa. Taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä.

Teoskuva: Laura Laine, Sugar, 2021, kuva: Jussi Tiainen

TILAA UUTISKIRJEEMME tämän linkin takaa

MUSEOKAUPPA

Museokauppamme on avoinna museon ollessa auki.

TILAVUOKRAUS

Museon tiloja kuten kahvila-kokoustilaa tai näyttelysaleja voi myös varata ja vuokrata. Tiedustelut veturitalli@salo.fi, puh. 02 7784892. Tämän linkin takaa löydät  tilavuokraushinnaston

MUSEORAKENNUS

Salon taidemuseo toimii vanhassa, yli 100-vuotiaassa veturitallissa, joka on käynyt historiansa aikana läpi useita laajennusvaiheita. Veturitallin vanhin osa rakennettiin rautatiearkkitehti Knut Nylanderin piirustusten mukaan vuosina 1898-1899. Paloturvallisuuden vuoksi veturien huoltorakennus tehtiin tiilestä ja sijoitettiin etäälle muista rakennuksista. Rakennuksen tyylipiirteet kertovat uusrenessanssin ihanteista. Monet yksityiskohdat muistuttavat edelleen rakennuksen aiemmista toiminnoista. Pilttuiden suurten ulko-ovien saranat ovat paikallaan, samoin kuin kaksi savupiippua, joilla poistettiin höyryveturien savu. Vanha tiilinen osa palvelee nykyisin taidemuseon näyttelysaleina ja uudisosassa sijaitsevat mm. toimisto- ja työtilat.

HÖYRYVETURI

Taidemuseon sisäpihalla kääntyvässä venkipöydässä seisoo veturi. Veturi hankittiin museon avajaisvuonna Haapamäen Veturipuistosta. “Kana”-tyypin veturin kunnostamisen suoritti Haapamäen Museoveturiyhdistys. Veturi on vuodelta 1921 ja se on ollut liikenteessä vuoteen 1970 saakka. Lempinimensä se on saanut tyypilleen ominaisen “nokkivan” kulkutavan johdosta.