NÄE JA KOE
Olemme avanneet kevään näyttelyt 28.1.2023. Lisätietoja aukioloajoista täältä.
Turun Taidegraafikot 90 vuotta – Painetut maailmat
28.1.–23.4.2023
Turun Taidegraafikkojen 90-vuotisjuhlanäyttely Painetut maailmat tarjoaa tuoreen katsauksen tämän päivän turkulaiseen sekä kotimaiseen taidegrafiikan tilaan ja sen eri menetelmiin. Näyttelykokonaisuuden on kuratoinut kuvataiteilija, yhdistyksen kunniapuheenjohtaja Juha Joro ja siihen osallistuu 12 yhdistyksen jäsentaiteilijaa: Annika Dahlsten, Markku Haanpää, Katri Ikävalko, Sirkku Ketola, Heli Kurunsaari, Miina Laine, Teija Lehto, Sara Manninen, Laura Miettinen, Tiina Vainio, Hanna Varis ja Jirko Viljanen.
Taiteilijat käsittelevät teoksissaan esimerkiksi ajan kulkuun liittyviä teemoja. Teosten maailma liikkuu henkilökohtaisten muistojen kautta aina nykyhetken arjen yksityiskohtiin ja tuntoihin. Kokonaisuutena näyttely valottaa taidegrafiikan erityisyyttä kuvataiteen ilmaisukeinona: taidegrafiikan laajentuneesta ilmaisusta huolimatta menetelmät perustuvat vuosisatoja vanhaan perinteeseen, painamiseen.
Vuonna 1933 perustettu Turun Taidegraafikot ry on Suomen vanhin taidegrafiikan paikallisyhdistys. Sen tehtävänä on edistää taidegrafiikan harjoittamista sekä innostaa yleisöä taidegrafiikan äärelle. Yhdistyksen tunnettuina maamerkkeinä toimivat vuonna 1986 perustettu näyttelytila Galleria Joella ja sen yhteydessä toimiva taidegrafiikan myymälä Turun jokirannassa sekä yhdistyksen ylläpitämä taidegrafiikan yhteistyöhuone Rettigin kiinteistöön perustetussa Taiteen Talossa.
Kuva: Heli Kurunsaari, Pyramidi, 2021.
Pääsylipun hintaan sisältyvä opastus on sunnuntaisin kello 14. Opastetut kierrokset jatkuvat sunnuntaina 29.1.2023. Tervetuloa!
Galleria Sivuraide 28.1.–23.4.2023 /
Elämää elävästi ja todesti – Kuvanveistäjä Ben Renvall 1903–1979
Samaan aikaan Turun Taidegraafikkojen näyttelyn kanssa on galleria Sivuraiteella esillä salolaislähtöisen kuvanveistäjä Ben Renvallin pienoisveistoksia. Hän oli taitava ja monipuolinen kuvanveiston materiaalien tuntija. Renvall piti itseään ensi sijassa keraamikkona ja oli kiinnostunut erilaisista valumenetelmistä, pintakäsittelyistä sekä teknisten metodien kehittämisestä. Näyttelyn pienoisveistokset huokuvat Renvallin taiteen ilmeikästä ja positiivista asennetta, jolla hän kuvasi suomalaisen maaseudun elämää ”elävästi ja todesti”. Esillä on myös herkkiä naisfiguurin ylistyksiä unohtamatta salolaisten kevään sankaria, vappuna lakitettavaa Seppä Lauria tai elokuvamaailman kestojulkkista Jussi-patsasta.
Kuva: Ben Renvall ateljeessaan, 1970. Kuva: Ben Renvallin arkisto
TILAA UUTISKIRJEEMME tämän linkin takaa
MUSEOKAUPPA
Museokauppamme on avoinna museon ollessa auki.
TILAVUOKRAUS
Museon tiloja kuten kahvila-kokoustilaa tai näyttelysaleja voi myös varata ja vuokrata. Tiedustelut veturitalli@salo.fi, puh. 02 7784892. Tämän linkin takaa löydät tilavuokraushinnaston
MUSEORAKENNUS
Salon taidemuseo toimii vanhassa, yli 100-vuotiaassa veturitallissa, joka on käynyt historiansa aikana läpi useita laajennusvaiheita. Veturitallin vanhin osa rakennettiin rautatiearkkitehti Knut Nylanderin piirustusten mukaan vuosina 1898-1899. Paloturvallisuuden vuoksi veturien huoltorakennus tehtiin tiilestä ja sijoitettiin etäälle muista rakennuksista. Rakennuksen tyylipiirteet kertovat uusrenessanssin ihanteista. Monet yksityiskohdat muistuttavat edelleen rakennuksen aiemmista toiminnoista. Pilttuiden suurten ulko-ovien saranat ovat paikallaan, samoin kuin kaksi savupiippua, joilla poistettiin höyryveturien savu. Vanha tiilinen osa palvelee nykyisin taidemuseon näyttelysaleina ja uudisosassa sijaitsevat mm. toimisto- ja työtilat.
HÖYRYVETURI
Taidemuseon sisäpihalla kääntyvässä venkipöydässä seisoo veturi. Veturi hankittiin museon avajaisvuonna Haapamäen Veturipuistosta. “Kana”-tyypin veturin kunnostamisen suoritti Haapamäen Museoveturiyhdistys. Veturi on vuodelta 1921 ja se on ollut liikenteessä vuoteen 1970 saakka. Lempinimensä se on saanut tyypilleen ominaisen “nokkivan” kulkutavan johdosta.