Hyppää sisältöön

Tulossa:
JARNO VESALA

30.9.2023 alkaen!

NÄE JA KOE

Lisätietoja aukioloajoista täältä.

30.9.-7.1.2024 / JARNO VESALA

Tasan kymmenen vuotta sitten Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valitun Jarno Vesalan (s. 1977) yksityisnäyttely Salon taidemuseossa on laaja katsaus taiteilijan pääasiallisesti kolmen viime vuoden aikana tehtyyn tuotantoon.

Vanhan veturitallin korkeat, hämärästi valaistut salit luovat ainutlaatuiset puitteet Vesalan suurille installaatioille, joita ei ole nähty esillä tässä laajuudessa sitten vuoden 2013 näyttelykiertueen. Kymmenessä vuodessa teosten koko ja massa ovat kasvaneet ja samalla niistä on tullut koko tilan täyttäviä installaatioita.

Vesalan teoksissa yhdistyy useita taiteen ilmaisumuotoja kuten liikkuvaa kuvaa, kuvanveistoa sekä ääntä. Näyttelysalien pimeys toimii välineenä teosten esittämiselle. Keskeisessä roolissa installaatioissa on katsojan kokemus. Teokset ovat kuin pysähtyneitä elokuvan kohtauksia, joihin katsoja pääsee sisään. Katsojasta tulee osa teosta, kun hän sulautuu hahmoksi muiden joukkoon. Teokset syntyvät taiteilijan ympäristöstään tekemistä havainnoista. Hän pyrkii jakamaan muistonsa tapahtuneesta siten, että katsoja tavoittaa teoksen äärellä saman tunteen kuin taiteilija itse havaintonsa syntyessä. Teosten hahmoissa aistittava, juuri tapahtunut tai tuleva muutos luo jännitteen katsojan ja teoksen välille.

Kuvat: Isän ja tyttären muotokuva, installaatio, 2021. Kuva: Jarno Vesala; Jarno Vesala, kuva: Anniina Mannila


Pääsylipun hintaan sisältyvä yleisöopastus on sunnuntaisin kello 14. Tervetuloa!


 

Galleria Sivuraide 30.9. – 7.1.2024 /
Sanni Weckmanin: Jälki

Samaan aikaan Veturitallin Galleria Sivuraiteella nähdään Sanni Weckmanin (s. 1993) näyttely Jälki. Työskentelyn lähtökohtana toimii usein valokuva, jonka aihe siirtyy uuteen muotoon. Weckmanin teoksissa pehmeä, tuttu materiaali muodostaa kuvan yllättävällä lopputuloksella. Veturitallissa nähdään uusia kuvakudoksia, jotka ovat syntyneet lahjoitetuista passikuvista. Näyttelyn nimi viittaa taiteilijan pohdintaan siitä, millaisia jälkiä jätämme itsestämme elämän varrella. Työskentelyn pohjalla on myös tasa-arvon ajatus – jokaisella ihmisellä on oikeus tulla nähdyksi.

Kuva: Sanni Weckman, Osmo ja Hevonen, 2021.

TILAA UUTISKIRJEEMME tämän linkin takaa

MUSEOKAUPPA

Museokauppamme on avoinna museon ollessa auki.

TILAVUOKRAUS

Museon tiloja kuten kahvila-kokoustilaa tai näyttelysaleja voi myös varata ja vuokrata. Tiedustelut veturitalli@salo.fi, puh. 02 7784892. Tämän linkin takaa löydät  tilavuokraushinnaston

MUSEORAKENNUS

Salon taidemuseo toimii vanhassa, yli 100-vuotiaassa veturitallissa, joka on käynyt historiansa aikana läpi useita laajennusvaiheita. Veturitallin vanhin osa rakennettiin rautatiearkkitehti Knut Nylanderin piirustusten mukaan vuosina 1898–1899. Paloturvallisuuden vuoksi veturien huoltorakennus tehtiin tiilestä ja sijoitettiin etäälle muista rakennuksista. Rakennuksen tyylipiirteet kertovat uusrenessanssin ihanteista. Monet yksityiskohdat muistuttavat edelleen rakennuksen aiemmista toiminnoista. Pilttuiden suurten ulko-ovien saranat ovat paikallaan, samoin kuin kaksi savupiippua, joilla poistettiin höyryveturien savu. Vanha tiilinen osa palvelee nykyisin taidemuseon näyttelysaleina ja uudisosassa sijaitsevat mm. toimisto- ja työtilat.

HÖYRYVETURI

Taidemuseon sisäpihalla kääntyvässä venkipöydässä seisoo veturi. Veturi hankittiin museon avajaisvuonna Haapamäen Veturipuistosta. “Kana”-tyypin veturin kunnostamisen suoritti Haapamäen Museoveturiyhdistys. Veturi on vuodelta 1921 ja se on ollut liikenteessä vuoteen 1970 saakka. Lempinimensä se on saanut tyypilleen ominaisen “nokkivan” kulkutavan johdosta.