Hyppää sisältöön

Galleria Sivuraide 6.5.–10.9.2023
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen:

101 kaikkien puolesta

101 kaikkien puolesta on vuorovaikutteinen videoinstallaatio, johon on poimittu julkisesta keskustelusta 30 mielipidettä jakavaa väitettä. Omien mielipiteidensä kertojina on sata ihmistä, jotka muodostavat tilastollisen poikkileikkauksen Suomen väestöstä sukupuolensa, ikänsä, maakuntansa, koulutus- ja tulotasonsa, taustamaansa ja äidinkielensä perusteella (Tilastokeskus, 2014 tilasto). Jokaisella henkilöllä on oma henkilökohtainen tarina mielipiteidensä takana.

Teoksen ensiesityksestä on nyt noin kymmenen vuotta. Salon taidemuseon näyttely antaa mahdollisuuden pohtia, onko jotain muuttunut tässä ajassa. Intiimin teoksen kautta pääsee syvälle kansalaisten kokemuksiin, ja siihen, miten poliittiset päätökset näyttäytyvät ihmisten elämässä.

“101 kaikkien puolesta -installaation kautta pohdimme tilastojen tulkintaan liittyvää valtaa, polarisaatiota ja käsityksiemme muodostumismekanismeja – emme niinkään itse mielipiteitä itsessään. Tuntuukin todella kiinnostavalta näyttää teos Suomessa nyt, kun polttavat keskustelunaiheet ovat osittain muuttuneet mutta kyseiset ilmiöt eivät. Teoksen tekeminen oli aika tunteellista, koska sukelsimme sitä tehdessämme niin erilaisten ihmisten maailmoihin”, taiteilijat kertovat.

Kalleinen & Kochta-Kalleinen on palkittu nykytaiteilija-duo, jonka taide on osallistanut ihmisiä ympäri maailmaa jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Duon teokset ottavat jatkuvasti uusia ja yllättäviä muotoja. Teos voi olla kuoroesitys, elokuva, puisto tai 3D-maailma.

Kuvat: Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen

Huom. Salon Taiteiden Yänä 31.8.2023 Veturitallilla järjestetään ihmisyys-aiheinen keskusteluilta 101 kaikkien puolesta -teokseen liittyen. Tilaisuutta juontaa Tellervo Kalleinen, ks.lisätietoja täältä.