Hyppää sisältöön

SERGEI PAVLOV: MUOTOKUVAUKSEN PERUSTEET – OSA 2

Huom.! Kurssi on täynnä, mutta varasijoille voi ilmoittautua jonottamaan. Ohjeet alempana.

Muotokuvaukseen keskittynyt, Hyères-palkittu valokuvaaja Sergei Pavlov opastaa ja rohkaisee muotokuvauksen maailmaan jälleen Salon taidemuseo Veturitallilla! Ensimmäinen kurssi keväällä 2022 varattiin nopeasti loppuun ja yleisön toiveesta toteutamme nyt jatkokurssin, jonne ovat tervetulleita niin uudet kuin vanhat tutut – ei siis haittaa, vaikket ollut keväällä mukana.

Millainen on hyvä henkilökuva? Miten luoda hyvä valo? Miten sommitella kuva ja kuinka ohjata mallia kuvatessa? Millä tavoin voin saada valokuviini enemmän ”tunnetta”? Ihmisten kuvaaminen ahdistaa… mutta kiinnostaa silti?

Ajankohta:
La 20.8. klo 11:15–16:45 ja la–su 24.–25.9. klo 11:15–16:45 Salon taidemuseo Veturitallilla + yksi etätapaaminen elo-syyskuussa, ajankohta sovitaan yhdessä. Osallistumismaksu on 80,00 e (sis. koko kurssin opetus + kahvi/tee).

Kurssin sisältö:
Kolmipäiväinen, elo-syyskuussa 2022 pidettävä kurssi on suunnattu kaikille kameran perustekniikan hallitseville täysi-ikäisille. Tällä jatkokurssilla sivutaan myös taidemuseolla 4.9. asti esillä olevan HC Bergin näyttelyn teemoja – miksi näemme niin kuin näemme ja miten havainto muodostuu?

Kurssin alussa käydään läpi kameratekniikkaa, luonnonvaloa, studiovalaisua sekä muotokuvaamista teoriassa ja käytännössä. Kurssilaiset pääsevät ottamaan muotokuvia toisistaan Sergein ohjauksessa. Ensimmäisen kurssipäivän päätteeksi annetaan ohjeet kotitehtävään, joka tehdään itsenäisesti 24.9. mennessä. Näiden kurssikertojen välillä pidetään yksi etätapaaminen, jonka ajankohta sovitaan yhdessä. Kurssin lopuksi työt käydään yhdessä läpi ja kukin saa yksilöllistä ja kehittävää palautetta työskentelystään. Osallistujat pääsevät myös näkemään toistensa kuvia ja mielenmaisemia.

Luvassa rennot, hauskat sekä opettavaiset päivät – tule mukaan!

Kurssin jälkeen opiskelija:
• Hahmottaa pehmeän ja kovan valon eron
• Osaa arvioida valokuvasta valon luonteen, suunnan sekä gradaation
• Kykenee käyttämään ja hahmottamaan yhden valon mahdollisuuksia monimuotoisesti
• Ymmärtää laaja-alaisesti muotokuvaamisen laajoja mahdollisuuksia
• Rohkaistuu luottamaan valokuvalliseen ajatteluun sekä intuitiiviseen sosiaaliseen prosessiin muotokuvaamisen aikana
• Uskaltaa poistua perinteisistä kaavoista sekä tarvittaessa myös käyttää niitä hyväkseen
• Kykenee työstämään visuaalisesti kerronnallisen muotokuvasarjan
• Uskaltaa ja oppii sanoittamaan valokuvan katsomisen ja kuvaamisen tunteita

Vaatimukset:
• Mukaan oma digitaalinen järjestelmäkamera, vara-akku, laturi, tyhjät muistikortit
• Ymmärrys kameran perustekniikasta; osaat valottaa valokuvan sekä ymmärrät suljinajan, aukon ja ISO-herkkyyden vaikutukset valokuvaan sekä valotukseen
• Aikaisempaa kokemusta studiokuvauksesta ei tarvitse olla
• Omaa studiokalustoa ei tarvitse omistaa

Kurssilla ei opeteta:
• Kameratekniikan perusteita ja alkeita (pois lukien alun nopea kertaus)

Kurssin vetäjä:
Sergei Pavlov on venäjänsuomalainen valokuvaaja, joka on keskittynyt mustavalkoiselle filmille toteutettuun muotokuvaan. Hänen valokuviaan on esitetty ja palkittu kotimaisissa sekä kansainvälisissä julkaisuissa sekä näyttelyissä. Sergei on työskennellyt vierailevana tuntiopettajana useissa kouluissa. Lisää tietoa Sergeistä: https://sergei-pavlov.com/work

Opetuspaikka ja kurssin tiedot:
Kurssitilana toimii museon työpajatila ja kahvila. Kurssipäivien aikana osallistujat saavat tutustua näyttelyihin maksutta. Päivän aikana pidetään omakustanteinen lounastauko. Museolla ei ole omaa kahvilaa, mutta Salon keskustan palvelut ovat kävelyetäisyydellä. Museo tarjoaa kahvia ja teetä päivän aluksi.

Kurssille mahtuu max. 14 osallistujaa ja kurssi toteutuu, jos osallistujia on vähintään 8. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssimaksu 80,00 e maksetaan museon kassalle ensimmäisen kurssipäivän alussa pankkikortilla tai käteisellä. Mikäli osallistuja ei tule paikalle, maksu veloitetaan jälkikäteen laskulla. Sairastapauksissa ota yhteyttä. Pidätämme oikeuden muutoksiin esim. opettajan sairastuessa.

Ilmoittautuminen:
Kurssi on täynnä (päivitetty 4.8.2022), mutta varasijoille voi aina ilmoittautua jonottamaan. Laita tällöin viestiä osoitteeseen veturitalli@salo.fi. Viestissä tulee ilmoittaa osallistujan nimi, henkilötunnus (laskutusta varten), osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Ilmoittautumalla vahvistat, että olet vähintään 18-vuotias ja olet tutustunut ennakkovaatimuksiin. Varasijalla jonottaminen ei sido sinua vielä mihinkään. Jos paikka vapautuu, otamme yhteyttä ja kerromme toimintaohjeet.

Kurssin sisältöihin liittyvät kysymykset:
Sergei Pavlov, contact@sergei-pavlov.com

Ilmoittautumiseen ja maksamiseen liittyvät kysymykset:
Reetta Nykänen, reetta.nykanen@salo.fi

Kuva: Sergei Pavlov

Kuva: Sergei Pavlov, sarjasta Pieni elämä.