Hyppää sisältöön

18.5.–1.9.2024 Mari Rantanen: Tunne värinä

Mari Rantanen (s. 1956, Espoo) on Tukholmassa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, taidemaalari ja kuvataiteen professori. Rantasen tuotantoa on esillä tässä laajuudessa Suomessa ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen. Salossa nähtävä kokonaisuus esittelee taiteilijan viime vuosien uusimpia teoksia, maalauksia ja grafiikkaa.

Rantanen tunnetaan suurikokoisista maalauksista ja julkisen taiteen teoksista, joiden hehkuva väriloisto ja geometristen muotojen toisteisuus yhdistävät barokkimaisen runsauden matemaattiseen tarkkuuteen. Rantasen teosten taustalla olevat tarinat vievät seikkailulle niin ympäri maailmaa kuin syvälle taiteilijan omaan mielenmaisemaan. Teoksissaan hän käy jatkuvaa dialogia niin taidehistorian, nykytaiteen kuin populaarikulttuurin kanssa. Salon taidemuseossa tänä kesänä nähtävät teokset ovat syntyneet alati kiihtyvässä maailmassa, jossa mullistavat tapahtumat toisensa jälkeen ovat horjuttaneet luottamustamme tulevaisuuteen. Tunnusomaista teoksille on niiden herkullinen, vain Rantaselle ominainen väripaletti, joka hehkuu tänä kesänä Veturitallin saleissa täydellä teholla.

Mari Rantanen nousi Suomen eturivin taiteilijoiden joukkoon jo 1980-luvulla naistaiteilijoiden voimakkaan esiinmarssin myötä. Kansainvälisen taiteilijan tärkeitä tukikohtia ovat olleet niin Helsinki, Tammela, New York kuin Tukholma – ja kesällä 2024 myös Salo.

Kuva: Mari Rantanen, Good Vibrations #1, 2022. Akryyli ja pigmentti kankaalle.