Hyppää sisältöön

18.5.–1.9.2024 Eevi Rutanen – Kodinhengetär

Eevi Rutanen (s. 1992) tutkii töissään kodin ja teknologian suhdetta. Rutasen kineettisissä installaatioissa arkisista askareista tutut esineet muuttuvat omituisiksi, kun ne heräävät henkiin yllättävillä tavoilla. Koti on ympäristönä ja aiheena kiehtova, koska siihen liittyvät teemat ovat samaan aikaan sekä intiimejä että poliittisia. Kodin esineet ovat perinteisesti olleet sidottuja kodissa vallitseviin rooleihin ja työnjakoon.

Taiteilija pohtii, mitä kodin teknologiat ja niiden kehitys kertovat yhteiskuntamme arvoista ja asenteista sekä niiden muutoksesta. Kuinka stereotyyppiset roolit ja oletukset vaikuttavat siihen, miltä eri käyttäjille suunnattu teknologia näyttää? Rutanen haluaa kyseenalaistaa teknologiaan ja kodin rooleihin liittyviä oletuksia huumorilla.

Rutanen on valmistunut Goldsmithsin yliopistosta Computational Arts -koulutusohjelmasta 2019. Hän toimii luennoitsijana Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Salon taidemuseossa nähdään Koneen Säätiön apurahakauden aikana valmistuneita uusia teoksia, joissa kodin esineistö herää henkiin robotiikan avulla. Kodinhengetär on Rutasen ensimmäinen museonäyttely.

Kuva: Eevi Rutanen, Edistys, 2024