Hyppää sisältöön

27.1.–28.4.2024 Chen Jiagang

Valokuvaaja, arkkitehti Chen Jiagangin kuvissa yhdistyvät hypnoottisiksi kuvaelmiksi kiinalainen maaseutu, miljoonakaupunkien tehtaat ja torit, teollinen arkkitehtuuri sekä asetelmalliset ihmishahmot. Suuret valokuvat avaavat laajoja maisemia, joissa näkyvät erityislaatuisen luonnon valtavat mittasuhteet ja samalla ihmisen sinne jättämä kädenjälki. Rikkaat luonnonvarat ja maan valtava väestömäärä ovat mahdollistaneet Kiinan nopean talouskasvun. Samalla ne ovat luoneet tuotannon ja kuluttamisen noidankehän, suuret tehtaat tuottavat lisää tavaraa. Chenin teoksista välittyy pohdinta historian suhteesta nykyhetkeen ja sen kautta huoli tulevaisuudesta.

Chenin kuvaamat maisemat ja interiöörit muistuttavat suuria lavastettuja näyttämöitä. Taiteilijan teosten sävyt ovat haaleita ja liikkeet pysähtyneitä, mikä luo romanttisen ja unenomaisen tunnelman. Perinteisiin kiinalaisiin asuihin puetut naiset herättävät huomion. He ovat tarkasti paikoilleen aseteltuja ja monet heistä katsovat suoraan kameraan. Näennäisesti paikallaan oleva hetki ei ole kuitenkaan pysähtynyt, sillä niin ihmiset, vuoden- kuin vuorokaudenaika liikkuu ja muuttuu. Monikerroksiset kuvat ovat kuin nykypäivän Kiina pienoiskoossa.

1962 Chonqingissä syntynyt Chen Jiagang kouluttautui alun perin arkkitehdiksi. Lahjakas suunnittelija ehti urallaan saada useita tunnustuksia ja palkintoja sekä perustaa kiinteistökehitykseen keskittyneen yhtiön, kunnes kiinnostus valokuvaan ja kuvataiteeseen vei mennessään. 1999 lähtien Chen tullut tunnetuksi valokuvaajana sekä yksityis- että ryhmänäyttelyissä eri puolilla maailmaa Aasiassa, Euroopassa sekä Yhdysvalloissa. Chenin teoksia on useissa kokoelmissa, mm. Museo del Territorion, New Yorkin MoMA:n ja CAFA Beijingin kokoelmissa. Chen Jiagang asuu ja työskentelee tällä hetkellä Pekingissä.

Kuva: Chen Jiagang, The Cold Forest, 2008