NÄE JA KOE
Veturitalli on suljettuna näyttelyiden vaihdon ajan 28.4.–16.5. Avaamme kesänäyttelyt lauantaina 17.5. Lisätietoja aukioloajoista täältä.
Erika Adamsson:
Paikan henki – Genius loci
17.5.–31.8.2025
Paikan henki on kuvataiteilija Erika Adamssonin (s. 1973) uraa läpileikkaava kokonaisuus, jonka kuva-aiheista löytyy niin yhteiskunnallisia ja poliittisia teemoja kuin eskapistisia menneen kuvauksia. Taiteilijaa on kiinnostanut pidempään myös nostalgia: innoittajana on ollut yksityisen ihmisen eletty elämä ja se, millaisen jäljen ihminen on jättänyt paikkaan tai kotiinsa. Samoin Adamsson jättää jäljen alumiini- tai akryylipohjalle, jolla öljyväri liukuu nopeasti. Kaikkia kuva-aiheita yhdistää Adamssonin tutkimusmatka kohti ihmistä ja hänen elinympäristöään.
Kuva: Erika Adamsson, Sakraali valo, 2024, kuva Vesa Aaltonen
Galleria Sivuraide:
Saana Murtti, keramiikkaveistoksia
17.5.–31.8.2025
Keramiikkataiteilija Saana Murtin (s. 1974) veistokset käsittelevät inhimillisiä kokemuksia. Ihmistä kuvatessaan Murtti ei halua määritellä tai luokitella vaan luoda viittauksia ja vihjeitä. Murttia kiinnostaa myös ihmisten ja esineiden välinen suhde. Teoksissa on elämän jälkiä: kahvikuppikeot tai kangaskasan alta pilkistävät kengät antavat vihjeitä niiden käyttäjistä. Aivan kuten paikoista, myös esineistä nousee jonkinlainen tunnelma, jonka Murtti muotoilee esille savesta.
Kuva: Saana Murtti, Casser Maison 2, 2024
TILAA UUTISKIRJEEMME tämän linkin takaa
MUSEOKAUPPA
Museokauppamme on avoinna museon ollessa auki.
TILAVUOKRAUS
Museon tiloja kuten kahvila-kokoustilaa tai näyttelysaleja voi myös varata ja vuokrata. Tiedustelut veturitalli@salo.fi, puh. 02 7784892. Tämän linkin takaa löydät tilavuokraushinnaston.
MUSEORAKENNUS
Salon taidemuseo toimii vanhassa, yli 100-vuotiaassa veturitallissa, joka on käynyt historiansa aikana läpi useita laajennusvaiheita. Veturitallin vanhin osa rakennettiin rautatiearkkitehti Knut Nylanderin piirustusten mukaan vuosina 1898–1899. Paloturvallisuuden vuoksi veturien huoltorakennus tehtiin tiilestä ja sijoitettiin etäälle muista rakennuksista. Rakennuksen tyylipiirteet kertovat uusrenessanssin ihanteista. Monet yksityiskohdat muistuttavat edelleen rakennuksen aiemmista toiminnoista. Pilttuiden suurten ulko-ovien saranat ovat paikallaan, samoin kuin kaksi savupiippua, joilla poistettiin höyryveturien savu. Vanha tiilinen osa palvelee nykyisin taidemuseon näyttelysaleina ja uudisosassa sijaitsevat mm. toimisto- ja työtilat.
HÖYRYVETURI
Taidemuseon sisäpihalla kääntyvässä venkipöydässä seisoo veturi. Veturi hankittiin museon avajaisvuonna Haapamäen Veturipuistosta. “Kana”-tyypin veturin kunnostamisen suoritti Haapamäen Museoveturiyhdistys. Veturi on vuodelta 1921 ja se on ollut liikenteessä vuoteen 1970 saakka. Lempinimensä se on saanut tyypilleen ominaisen “nokkivan” kulkutavan johdosta.