Hyppää sisältöön

14.5.-4.9.2022 Galleria Sivuraide / LAURA LAINE: Egg, Sugar & Pink Flora

Salon taidemuseo Veturitallin galleria Sivuraiteessa nähdään kesällä ilmeikkäitä ja mielikuvituksellisia lasiveistoksia piirtäjänä ja myös lasitaiteilijana tunnetulta kuvataiteilija Laura Laineelta (s. 1983). Laineen piirtämiä surrealistisia, langanlaihoja naisia hulmuavine hiuksineen on nähty niin New Yorkin päärautatieaseman metrotunnelissa kuin kansainvälisten aikakauslehtien sivuilla. Lasi on kuitenkin tuntunut mahdollistavan hänelle sellaista, mihin kynä ei ole pystynyt. Ensimmäiset lasiteoksensa taiteilija esitteli kutsuttuna taiteilijana Hollannin kansallisessa lasimuseossa vuonna 2014, minkä jälkeen Laine on jatkanut materiaalin huolellista tutkimista.

Teosten muotokieli on löytynyt Laineen piirustuspöydällä vapaasti piirtäen. Rönsyily lasimateriaalin kanssa on synnyttänyt hehkuvia, tuntemattomia kasveja ja syvänmeren uusilta korallilajeilta näyttäviä hahmoja. Tšekkiläiset puhaltajamestarit Emil Kovac ja Robert Lenner ovat puhaltaneet teokset Nuutajärven lasikylässä yhteistyössä taiteilijan kanssa. Tämä menetelmä vaatii yhteistyötä ja se viehättää taiteilijaa – kontrollin ja vastuun antaminen myös muille vapauttaa.

Laura Laine on opiskellut vaatesuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa (nykyinen Aalto-yliopisto) ja valmistunut taiteen kandidaatiksi. Hänen piirustuksiaan ja kuvituksiaan on nähty kansainvälisten lehtien sivuilla ja muotimerkkien kampanjoissa. Tällä hetkellä taiteilija työskentelee pääasiassa oman taiteellisen tuotantonsa parissa ja piirustuksiin painottuvia näyttelyitä nähdään muun muassa Yhdysvalloissa. Taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä.

Kuva: Laura Laine, Pink Flora, 2021, kuva: Jussi Tiainen