Hyppää sisältöön

30.9.2023–7.1.2024 Jarno Vesala

Kuvanveistäjä ja kuvataiteilija Jarno Vesala (s. 1977) on tullut tunnetuksi omintakeisista ja kiehtovista installaatioistaan. Hänen teoksissaan useat taiteen ilmaisumuodot, kuten liikkuva kuva, kuvanveisto sekä ääni yhdistyvät kokonaisuuksiksi. Teokset ovat kerronnallisia installaatiota, joissa katsojalla on oma paikkansa tapahtumien kulussa. Näyttelysalien pimeydessä voi tuntea astuneensa sisään elokuvaan, sillä teokset ovat kuin pysähtyneitä elokuvan kohtauksia. Katsojasta tulee osa teosta, kun hän sulautuu hahmoksi muiden joukkoon. Teokset syntyvät taiteilijan ympäristöstään tekemistä havainnoista. Hän pyrkii jakamaan muistonsa tapahtuneesta siten, että katsoja tavoittaa teoksen äärellä saman tunteen kuin taiteilija itse havaintonsa syntyessä. Teosten hahmoissa aistittava, juuri tapahtunut tai tuleva muutos luo jännitteen katsojan ja teoksen välille.

Salossa nähdään mm. videoprojisointien avulla toteutettu uusi teos, jossa katsoja saa kokea olevansa osa suurta ihmisjoukkoa. Katsoja joutuu seuraamaan tapahtumia sivusta, hiljaisena hyväksyjänä. Miltä tuntuu olla osa ryhmän toimintaa, mutta samalla ulkopuolinen ja yksin? Taiteilija esittää pienten eleiden kautta kysymyksiä ihmisenä olemisesta.

Vesala on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2004 ja hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2013. Vesalan teoksia on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa sekä ulkomailla. Hän asuu ja työskentelee Nokialla.

  • Näyttelytiloissa on hämärää.

Kuva: Hukassa/Löydetty III, 2023. Kuva Niclas Warius.