Hyppää sisältöön

22.1.-24.4.2022 Galleria Sivuraide / JAANA PAULUS: VÄRIPUUPIIRROKSIA

Luontoaiheet ja ihmishahmot johdattavat monikerroksiseen puupiirrosten maailmaan. Jaana Pauluksen (s. 1963) näyttelyssä reduktiotekniikalla valmistetut teokset kertovat taiteilijan yli 30 vuotta kestäneestä urasta. Käsin painetut vedossarjat ovat hyvin pieniä tai teokset uniikkeja.

1990-luvulla taiteilijan puupiirrokset olivat värikkäitä ja kantaaottavia. 2000-luvulla Pauluksen puupiirrokset muuttuivat henkilökohtaisemmiksi. Teoksessa saattoi olla naispyhimys ilman sädekehää, stigmat tai viiltelyn jäljet ranteissaan. Viime vuosina teoksiin on ilmestynyt järvimaisema. Päijänne rantoineen on ollut taiteilijalle tuttu paikka lapsuudesta saakka. Teoksissaan hänellä on usein kasviaiheiden lisäksi ihmis- tai eläinfiguureita. Tapahtumat hän esittää symbolisesti tai jopa surrealistisesti.

Paulus konservoi Hollolan Pyhän Marian kirkon keskiaikaiset puuveistokset 2000-luvun alussa. Veistosten kolhiintuneesta kauneudesta vaikuttuneena taiteilija toi omiin teoksiinsa kultauksen osana tekniikkaa.

Muistot elämän hauraudesta ja ihmisten toisilleen aiheuttamat kärsimykset, mutta myös hänen omat kokemuksensa luonnon kauneudesta ja loistosta ovat toistuvia teemoja Pauluksen teoksissa. Hänen teoksensa paljastavat elämän haavoittuvuuden, mutta tuovat samalla esille luonnon voiman siirtymistä ihmiseen.

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

Teoskuva: Tuntematon naispyhimys, puupiirros ja kultaus, 2020