Hyppää sisältöön

22.1.-24.4.2022 Arnold Newman – Masterclass

Uuden muotokuvan synty

Salon taidemuseo Veturitalli avaa vuoden 2022 ohjelmiston kansainvälisesti arvostetun valokuvaajan Arnold Newmanin (1918–2006) retrospektiivisellä valokuvanäyttelyllä Masterclass – Uuden muotokuvan synty. Newman tuli tunnetuksi erityisesti julkisuuden henkilöiden ja liike-elämän vaikuttajien kuvaajana. Hän loi oman tunnistettavan tyylinsä yli kuusikymmentä vuotta kestäneen uransa aikana. Näyttely koostuu noin sadasta vintage-valokuvasta ja työstövaiheen printistä.

“For me the studio is a sterile world. I need to get out; to be with people where they’re at home.” 

Vapaa suomennos: “Studio on minulle steriili maailma. Haluan olla ihmisten kanssa siellä missä he tuntevat olonsa luonnolliseksi.” / Arnold Newman

Newmania pidetään valokuvauksen miljöömuotokuvan isänä. Hän halusi päästä kiiltokuvamaista studiokuvausta syvemmälle ja ikuistaa henkilön persoonan. Newman muutti muotokuvauksen perinnettä, sillä hän meni kuvaamaan ateljeihin, työpaikoille tai todellisiin miljöisiin aikana, jolloin tämä ei ollut vielä tavallista. Hän pyrki vangitsemaan kuviinsa myös sen, miten kuvattava eli ja työskenteli. Muotokuva voi olla ikkuna henkilön elämäkertaan.

Perinteinen tapa esiintyä muotokuvissa oli pitkään ollut jäykkä ja poseerava. Kuvattavien asennot muuttuivat Newmanin ottamissa muotokuvissa luonnollisemmiksi. Henkilöt nojaavat tai venyttelevät luontevasti ja teoksen taustaelementit antavat tälle vastaäänen. Vaikka kuvattavat eivät juurikaan hymyile, ovat ilmeet ajattomia ja malli inhimillisemmän tuntuinen kuin aiemmissa potrettikuvissa. Kuvattava tulee lähemmäs katsojaa ja kohtaaminen katsojan kanssa synnyttää kontaktin.

Henkilökuvauksen lisäksi Newman oli kokeileva ja tekninen kuvapinnan testaaja. Hän rikkoi sääntöjä, repi kuvan reunoja, kaksoisvalotti kuvaa, rajasi rohkeasti. Newman toi valokuvaan tiukan, abstraktin sommittelun ja yhdisti sen kertovaan sisältöön.

Täältä pääset kuuntelemaan ääniopastuksia valituista muotokuvista:

Ääniopasteet Arnold Newman


Näyttelyn on tuottanut yhdysvaltalainen Foundation for the Exhibition of Photography, Minneapolis/Paris/Lausanne ja Harry Ransom Center, Austin, yhteistyössä Salon taidemuseo Veturitallin kanssa.


Arnold Newman: Pablo Picasso, Vallauris, France
© 1954 Arnold Newman / Getty Images

Foundation for the Exhibition of Photography