Hyppää sisältöön

6.5.–10.9.2023 Gertrude Bell ja Meeri Koutaniemi:

Kätketty vapaus – Hidden Freedom

Gertrude Bellin (1868–1926) ja Meeri Koutaniemen (s. 1987) dokumentaarinen työ kohtaavat Veturitallin kesän näyttelyssä Hidden Freedom – Kätketty vapaus.  Gertrude Bell toimi 1900-luvun vaihteessa tutkimusmatkailijana, kirjailijana, poliittisena virkailijana, arkeologina ja vakoojana. Bell tunnetaan vahvimmin matkoiltaan kuvaamistaan valokuvista ja kirjeistä. Meeri Koutaniemi kuvaa yhteiskunnallisia aiheita ja nostaa kuvillaan esille ihmisoikeuskysymyksiä.

Veturitallissa nähtävä näyttely kertoo kahden kuvaajan tekemästä dokumentaatiosta samoissa maissa kahtena eri aikakautena.He kuvasivat ja havainnoivat ihmisiä ja paikallista elämänpiiriä. Näyttelyssä yhdistyy kymmenen eri maan tapahtumat, maisemat ja murrokset Lähi-Idässä ja Aasiassa, missä sekä Bell että Koutaniemi ovat kiertäneet ja kuvanneet useamman vuoden ajan.

Näyttelyssä ainutlaatuista on kahden naisen visio maailmasta aikana, jolloin naisena yksin työskentely on ollut ja on edelleen harvinaista. Kokonaisuus pyrkii luomaan niin ajallisen kuin sosiopoliittisen jännitteen kuvaajien materiaalien välille.

Kuvallista dialogia syventävät maakohtaiset journalistiset tekstit, jotka luovat historiallisen kontekstin sekä katsauksen nykypäivään. Bell ja Koutaniemi avaavat oven näkemäänsä maailmaan, mutta myös omaan henkiseen mielenmaisemaansa – tämä rakentaa ajallisen sillan menneen ja nykyhetken välille.

Näyttelyn osatuottajana on toiminut Kuopion VB-keskus, jossa aihetta esiteltiin kesällä 2020. Salossa kokonaisuus jatkuu laajasti uusien vedosten ja tekstiaineiston myötä.

Kuvat:
Meeri Koutaniemi, Burma, 2014;
Gertrude Bell, June 1900, Duris – Lebanon, The Gertrude Bell Archive, Newcastle University