Hyppää sisältöön

28.1.-23.4.2023 Turun taidegraafikot 90 vuotta – Painetut maailmat

Turun Taidegraafikkojen 90-vuotisjuhlanäyttely Painetut maailmat on tuore katsaus tämän päivän turkulaisen sekä kotimaisen taidegrafiikan tilaan ja sen eri menetelmiin. Näyttelyn taiteilijat kuuluvat yhdistykseen ja kokonaisuuden on kuratoinut kuvataiteilija, taidegraafikko Juha Joro. Näyttelyyn osallistuu 12 Turun Taidegraafikkojen yhdistyksen jäsentaiteilijaa: Annika Dahlsten, Markku Haanpää, Katri Ikävalko, Sirkku Ketola, Heli Kurunsaari, Miina Laine, Teija Lehto, Sara Manninen, Laura Miettinen, Tiina Vainio, Hanna Varis ja Jirko Viljanen.

Suomalainen taidegrafiikka on 1980-luvulta lähtien tehnyt irtiottoa perinteestään. Värilliset teokset ovat yleistyneet mustavalkoisen ilmaisun rinnalle ja monet graafikot ovat luopuneet esimerkiksi sarjallisuudesta. Grafiikan teokset ovat entistä maalauksellisempia, vedosten ainutlaatuisuus korostuu ja teosten muoto voi kurkottaa kohti installaatioita. Taidegrafiikan laajentuneesta ilmaisusta huolimatta kaikki taidegrafiikan menetelmät perustuvat vuosisatoja vanhaan perinteeseen, painamiseen. Veturitallin juhlanäyttely valottaa taidegrafiikan erityisyyttä kuvataiteen ilmaisukeinona. Teosten maailma liikkuu henkilökohtaisten muistumien kautta aina nykyhetken arjen yksityiskohtiin ja tuntoihin. Vanhojen menetelmien hallitseminen luo pohjaa tehdä taidetta uudella tavalla.

Turun Taidegraafikoiden tehtävänä on edistää taidegrafiikan harjoittamista sekä innostaa yleisöä taidegrafiikan äärelle. Vuonna 1986 perustettu näyttelytila Galleria Joella ja sen yhteydessä toimiva yhdistyksen taidegrafiikan myymälä ovat tunnettuja ja pidettyjä yhdistyksen maamerkkejä. Galleria Joella on tullut tunnetuksi korkeatasoisesta ja monipuolisesta näyttelytarjonnastaan. Yhdistyksen ylläpitämä taidegrafiikan yhteistyöhuone sijaitsee Turun keskustassa Rettigin kiinteistöön perustetussa Taiteen Talossa.

Teoksia näyttelyyn osallistuvilta taiteilijoita:

Teija Lehto, Elämän paljous, puupiirros, 2022.
Katri Ikävalko, Trinity Stone, litografia, 2021.

Lisää teoskuvia kaikilta näyttelyyn osallistuvilta taiteilijoilta löytyy viikosta kaksi alkaen nettisivuiltamme kohdasta Media.